камерен оркестър

За нас

  Kамерен оркестър „Дианополис” е създаден през 1968 г. като професионална формация към читалище „Съгласие”. От 1980 г. е на подчинение на Дирекция „Българска музика”, а от 1990 г. се финансира изцяло от община Ямбол.

   Под диригентството на своя основател Николай Султанов и под палката на още известни родни и чужди имена, КО „Дианополис” неизменно представя музика от Хендел, Бах, Корели и от десетки други композитори от различни стилове и епохи. Репертоарът на оркестъра включва творби от Хайдн, Моцарт, Росини, Бетовен, Шуберт, Лист, Григ, Сибелиус, Чайковски, дори и рядко изпълнявани опуси за камерен оркестър на Верди, Пучини, Бизе, Масне. На практика дейността на оркестъра се превръща в една непрекъснато разширяваща се по обхват и стилова задълбоченост звукова енциклопедия – от Бароковата традиция към камерно-оркестровата традиция на класиката, на Романтизма, на музиката на ХХ век. Афинитетът към класиката на ХХ в. (Хиндемит, Шостакович, Бритън, Хачатурян) дава завършен образ на КА „Дианополис”. Сериозно е присъствието в репертоара на оркестъра и на музика от български композитори – Г. Златев-Черкин, Марин Големинов, Петко Стайнов, Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, а наскоро и от Митко Щерев.

   С ямболския камерен оркестър са музицирали едни от най-изтъкнатите български инструменталисти – Боян Лечев, Георги Бадев, Минчо Минчев, Жени Захариева, Николай Евров, Ангел Станков, Йосиф Радионов, Венцеслав Николов и др., диригентите Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам Фюрл, Фулвио Турисини, Илия Темков и др.

   Гастролите на КО „Дианополис” в Гърция, Турция, Унгария, Италия, Франция, Германия го утвърждават като част от богатата европейска култура.

   КО „Дианополис” е организатор и домакин на ежегодните Музикални празници „Златната Диана”, утвърден в национален мащаб форум, на който гостуват наши и световно известни инструменталисти, певци, диригенти, оперни, камерни и джаз формации.

   Оркестърът има направени записи и излъчвания по БНТ и БНР.

   КО „Дианополис” е носител на „Кристална лира 2004″ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Състав на Дианополис – 2024 г.

Красимира Султанова

концертмайстор

Милена Иванова

цигулка I

Йордан Ковачев

цигулка I

Силва Топузян

цигулка I

Божидар Рахнев

цигулка I

Езги Челик

цигулка I

Владимир Кондев

водач цигулка II

Спасийка Христова

цигулка II

Алла Петрова

цигулка II

Благовеста Кирилова

цигулка II

Полина Маринова

цигулка II

Спаска Боянова

виола

Мария Славова

орган

Денислав Джелепов

водач виолончели

Живко Жеков

виолончело

Яна Димитрова

контрабас

Илка Видева

контрабас